• The Sid Vicious files...



Πολλά έχουν ειπωθεί για τον John Simon Ritchie, ευρέως γνωστό ως Sid Vicious, αλλά ελάχιστα από αυτά αφορούν τις μουσικές του ικανότητες. Ο λόγος που ο μπασίστας των Sex Pistols έμεινε στη ιστορία είναι το attitude και ο τρόπος ζωής του που σηματοδότησαν την punk μουσική σκηνή. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στις συναυλίες ο ενισχυτής του ήταν κλειστός ενώ το μπάσο που κρατούσε απλά διακοσμητικό. Η ιστορία του Vicious είναι λίγο πολύ γνωστή αλλά ας την πάρουμε απ' την αρχή...

Γεννήθηκε το 1957 στο Λονδίνο ενώ ο πατέρας του εγκατέλειψε αυτόν και τη μητέρα του λίγο μετά τη γέννησή του. Η μητέρα του, Anne Ritchie, ξαναπαντρεύτηκε και μετακόμησαν στην Ibiza απ' όπου 6 μήνες μετά επέστρεψαν στην Βρετανία και εγκαταστάθηκαν στο Kent.
Λέγεται ότι έβγαζαν τα προς το ζην κάνοντας εμπόριο ναρκωτικών ενώ είχε αρχίσει μαζί με τη μητέρα του την χρήση αμφεταμινών. Ο Lemmy των motorhead αναφέρει ότι ο Sid ήδη στα 14 πουλούσε LSD σε συναυλίες των Hawkwind.
Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα το 1976 που μαζί με τον Keith Levege (μετέπειτα μέλος των Clash) σχημάτισαν τους Flowers of Romance. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνισή του, παίζοντας drums στις πρώτες live εμφανίσεις των Siouxsie and the Banshees στο 100 Club Punk Festival. Το festival έμεινε στην ιστορία χάρις στο συμβάν που θέλει τον Vicious να είναι αυτός που πέταξε το σπασμένο μπουκάλι που εκτοξεύθηκε απ' τη σκηνή και τύφλωσε μια νεαρή στο κοινό.
Στους Sex pistols μπήκε το 1977 μετά την αποχώρηση του Glen Matlock με την ιδιότητα του κολλητού του Johny Rotten που τους ακολουθούσε σε κάθε εμφάνιση. Ο μάνατζερ τους Malcolm McLaren κάποτε δήλωσε ότι αν είχε γνωρίσει τον Vicious πριν τον Rotten θα τον είχε κάνει frontman γιατί μπορεί ο Rotten να είχε τη φωνή της Punk αλλά ο Vicious είχε το attitude. Εμείς πάλι χαιρόμαστε που τα πράγματα δεν ήρθαν διαφορετικά...
Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το αν ήξερε να παίζει μπάσο ή αν έμαθε ποτέ μέχρι το θάνατό του. Κάποτε ζήτησε από τον μπασίστα των motorhead να του μάθει να παίζει με τις ακριβείς λέξεις "Δεν ξέρω να παίζω μπάσο" ενώ ο Lemmy του απάντησε απλά "Το ξέρω". Σε μια συνέντευξη που ο Steve Jones ρωτήθηκε γιατί στο Never mind the Bollocks έπαιξε και μπάσο απάντησε ότι "Ο sid δεν μπορούσε να παίξει γιατί ήταν στο νοσοκομείο με ηπατίτιδα, όχι ότι μπορούσε να παίξει ούτως ή άλλως...".
Απ' την άλλη πλευρά ο Punk Cook (drummer των Pistols) και ο Keith Levene τον θυμούνται να βγάζει ένα ολόκληρο alboum των Ramones σε ένα βράδυ και υποστηρίζουν ότι ήταν απ' τους ανθρώπους που μάθαιναν εύκολα.
Τελικά ο Sid ήξερε ή όχι μπάσο; Μάλλον θα μείνει μυστήριο όπως και ο θάνατος της Nancy...









Δεν υπάρχουν σχόλια: