• Bryan Ferry- The Roxy Music Years


Γεννημένος το 1945 στη βόρεια Αγγλία από γονείς που ανήκουν στην εργατική τάξη ο Bryan Ferry δουλεύει ως καθηγητής γλυπτικής σε σχολείο μέχρι που το 1971 δημιουργεί τους Roxy Music.
Στην πρώτη του φάση το συγκρότημα αποτελείται από τους Bryan Ferry στα φωνητικά και τη σύνθεση των τραγουδιών, Graham Simpson στο μπασο, Andy Mackay στο σαξόφωνο και το όμποε, τον Brian Eno στο synthesizer και τον Paul Thomson στα drums. Τον Οκτώβριο του 1971 o Phil Manzanera απαντάει σε αγγελία που ζητούσε τον "τέλειο κιθαρίστα". Αρχική επιλογή του συγκροτήματος είναι ο David O'List τον οποίο ο Manzazera διαδέχεται το Φεβρουάριο του '72. Αρχικά ονομάζονται Roxy αλλά μετονομάζονται σε Roxy Music όταν ο Ferry μαθαίνει ότι υπάρχει συγκρότημα με το όνομα Roxy στην Αμερική
Το πρώτο τους album με τον τίτλο "Roxy Music" κυκλοφόρεί τον Απρίλιο- Μάρτιο του 1972. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το album με το διάσημο εξώφυλλό του είχε ολοκληρωθεί πριν τους προσεγγίσει κάποια δισκογραφική. Τελικά την κυκλοφορία του αναλαμβάνει η Island Records και γρήγορα ο πρώτος αυτός δίσκος τους φτάνει στη 10η θέση στα Βρετάνικά Charts.

Ο Rik Kenton αντικαθιστά τον Graham Simpson στο μπάσο. Λίγο αργότερα αποχωρεί και αυτός αφήνοντας τη μπάντα χωρίς μόνιμο μπασίστα για τα υπόλοιπα χρόνια.
Το δεύτερο album "For your Pleasure" ακολούθεί το Μάρτιο του 1973. Μέσα σε δυο χρόνια οι Roxy music καταφέρνουν να εδραιωθούν τόσο μουσικά αλλά και στιλιστικά. Ο Ferry συνεργάζεται στενά με τον σχεδιαστή μόδας Antony Price και δημιουργεί το ιδιαίτερο στυλ που τον καθιέρωσε αλλά και το image του συγκροτήματος.
Μετά την κυκλοφορία του "For your Pleasure" ο Brian Eno εγκαταλείπει με τη σειρά του τους Roxy Music λόγω προβλημάτων που αφορούσαν τον ηγετικό ρόλο του Ferry. Τη θέση του παίρνει ο 19χρονος Eddie Jobson. Ο ήχος το συγκροτήματος αλλάζει σημαντικά.
Λίγο αργότερα ακολουθεί το "Stranded"(1973) ενώ ένα χρόνο αργότερα το album "Country Life" (1974). Ενώ στα δυο πρώτα album τη σύνθεση είχε αποκλειστικά αναλάβει ο Ferry από το "Stranded" και μετά αρχίζουν να συμμετέχουν και ο Mackay και ο Manzanera. Στο τρίτο αυτό album περιέχεται το top single "Street Life" ενώ με το "Country Life" οι Roxy Music καταφέρνουν να μπουν στο Αμερικάνικο billboard.
To 5o album με τον τίτλο "Siren" κυκλοφορεί το 1975 με μοναδικό hit το "Your Loce is my Drug" ενώ στο tour για την προώθηση του οι Roxy Music διαλύονται προσωρινά.
Το μεγάλο μπαμ του συγκροτήματος μετατρέπει τον Bryan Ferry σε διεθνή Rock Star, Fashion Icon και Playboy με κατακτήσεις όπως την Marylin Cole (που βλεπουμε στο εξώφυλλο του "Stranded"), την Amanda Lear (στο εξώφυλλο του "For Your Pleasure") και την Jerry Hall (που έγινε αργότερα γνωστή από τη σχέση της με τον Mick Jagger.)
Οι Roxy Music επανενώνονται προσωρινά το 1978 και κυκλοφορούν το album "Manifesto". Στη νέα μορφή του group δεν συμμετέχει ο Jobston ενώ λέγεται ότι ο Bryan Ferry δεν επικοινώνησε μαζί του όπως με τα άλλα μέλοι του συγκροτήματος καθώς είχε αποφασίσει να πάρει ο ίδιος τη θέση του στα πλήκτρα.
Λίγο πριν κυκλοφορήσει το album "Flesh + Blood" (1980) έρχεται και άλλη αλλαγή στο lineup με τον Thompson να αφήνει το συγκρότημα λόγω ατυχήματος. Από τους Original Roxy Music μένουν μόνο τρεις ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια στο lineup προστίθενται και νέα ονόματα με αποτέλεσμα σημαντική αλλαγή στον ήχο τους.
Το 1981 ηχογραφούν ένα non-album single, το cover του "Jealous Guy" του John Lennon και το αφιερώνουν στη μνήμη του. Το Μάρτιο του 1981 φτάνει στην πρώτη θέση των βρετανικών charts και μένει εκεί για 2 βδομάδες!
Ένα χρόνο αργότερα ηχογραφείται το 8ο και τελευταίο album τους με τον τίτλο Avalon (1982)το οποίο κάνει πρωτοφανή επιτυχία και επανατοποθετεί το group στο παλιό του βάθρο. Στο "Avalon" περιλαμβάνεται και το επιτυχημένο single "More Than This". Ακολουθεί tour για την προώθηση του κατά την οποία ο Brian Ferry διαλύει οριστικά τους Roxy Music και ακολουθεί solo πορεία.

Ακολουθεί part 2






Δεν υπάρχουν σχόλια: