• Hope Sandoval

Η φωνή σου ταξιδιάρικη και μελαγχολική. Ζωντανά τραγουδάς μόνο στο μισοσκόταδο αφού ζητήσεις από το κοινό να κάνει απόλυτη ησυχία. Λένε ότι ακόμα και όταν μιλάς η φωνή σου δεν ακούγεται πιο δυνατά από ένα ψίθυρο.
Γεννήθηκες το 1966 στο Los Angeles και μεγάλωσες σε μια μεξικανο-αμερικάνικη οικογένεια. Ξεκίνησες μαθήματα κιθάρας στα 13 αλλά παραδέχεσαι ότι ακόμα δίνεις σε άλλους να κουρδίσουν την κιθάρα σου. Άρχισες την μουσική σου πορεία όταν με τη φίλη σου Sylvia Gomez σχηματίσατε το folk συγκρότημα “Going Home” το 1986. Το demo σας έφτασε στα χέρια του David Roback, που θέλησε να βγάλει τον πρώτο σου δίσκο. Αμέσως μπήκατε στο studio και ηχογραφήσατε ένα album, που τελικά δεν εκδόθηκε ποτέ.
Τότε ο David Roback μαζί με την Kendra Smith αποτελούσαν τους “Opal”. Κατά τη διάρκεια του Opal tour η Kendra εξαφανίστηκε και ο David σου ζήτησε να πάρεις τη θέση της. Λίγους μήνες αργότερα και αφού τελείωσε το tour το “Opal” έδωσε τη θέση του στο όνομα “Mazzy Star”. Ήταν το 1989.
Το πρώτο σας album με τον τίτλο “She Hangs Brightly” βγήκε μέσα στο 1990 από την Rough Trade. Ενώ δεν έκανε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία σας καθιέρωσε στο μουσικό στερέωμα για τον ψυχεδελικό, ακουστικό ήχο σας. Όταν το Αμερικάνικο παράρτημα της Λονδρέζικης Rough Trade έκλεισε οριστικά σας ανέλαβε η Capitol Records.


3 χρόνια αργότερα το “So Tonight That I Might See” με το “Fade Into You” σας χάρισε επάξια μια θέση στο billboard. Το “Into Dust” από το ίδιο album εκτινάχτηκε στα charts 15 χρόνια αργότερα, το 2009, όταν η Virgin Media το χρησιμοποίησε σε μια διαφήμιση.
Το τελευταίο σου album ως “Mazzy Star” βγήκε το 1996. Το “Among my Swan” μάγεψε τη Βρετανία, με το “Flowers in December” να φτάνει αρκετά ψηλά στα charts, αλλά δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην Αμερική. Ίσως γι αυτό μετακόμισες στη Γηραιά Αλβιόνα.
Μπορεί θεωρητικά οι “Mazzy Star” να μην έχουν διαλυθεί αλλά το “Among my Swan” θεωρείται ο τελευταίος σας δίσκος. Άλλωστε έχουν περάσει 14 χρόνια… Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις σου είπες ότι είστε ακόμα μαζί και ότι σύντομα θα ακολουθήσει ο 4ος δίσκος.
Το 2001 με τον Colm Ó Cíosóig των “My Bloody Valentine” γίνατε οι “Hope Sandoval and the Warm Inventions”. Επέστρεψες στην Rough Trade γιατί θεώρησες ότι η Capitol σε πίεζε. Το πρώτο σας album “Bavarian Fruit Bread” είχε πολύ διαφορετικό ήχο απ’ αυτό των “Mazzy Star”. Άρχισες να πειραματίζεσαι περισσότερο. Εξακολουθείς όμως να τραγουδάς με τα φώτα κλειστά και να αποφεύγεις τις συνεντεύξεις. Μάλλον είναι στη φύση σου.
Το δεύτερο album σας “Through the Devil Softly” έκανε την εμφάνιση του μέσα στο 2009. Οι αντιδράσεις κριτικών και κοινού ήταν θετικές από την αρχή. Μεγάλα περιοδικά όπως το Rolling Stone, το NME και το Unctut σε πρόσεξαν για άλλη μια φορά. Ενδιάμεσα συμμετείχες στο cd των “Death By Vegas” και στο Paradise Circus των Massive Attack.
Ποτέ δεν θεώρησες τους στίχους σου ποίηση. Ποτέ δεν θέλησες να τους εξηγήσεις. Δεν σ’ αρέσει να μιλάς για τον εαυτό σου αλλά αντίθετα μπορείς να μιλάς με τις ώρες για τους ανθρώπους που θαυμάζεις. Η φωνή σου σημάδεψε τα 90s όπως η φωνή της Nico τα 80s. Έχεις φτάσει τα 44 and you still hang brightly…



Δεν υπάρχουν σχόλια: