• Bryan Ferry Solo

Η solo πορεία του Ferry ξεκινάει τον Ιούνιο του 1973, παράλληλα με τους Roxy Music. Το "These Foolish Things" περιέχει κυρίως covers. Mεταξύ άλλων διασκευάζει το "You won't see me" των Beatles και το "Sympathy for the Devil" των Rolling Stones. Μέχρι το Μάιο ο δίσκος έχει γίνει χρυσός.
Το 1974 ακολουθεί το "Another Time, Another Place" που αποτελείται επίσης από covers εκτός από το τελευταίο τραγούδι, που έδωσε και τον τίτλο στο album, που αποτελεί σύνθεση του Ferry. Έχει αρκετά διαφορετικό ύφος από το πρώτο album το οποίο αποτελείται κυρίως από εύθυμους 60's ήχους. Στο "Another Time, Another Place" μπαίνει στα χωράφια της soul και της country δημιουργώντας ένα πιο "σοβαρό" δίσκο.


Μετά την διάλυση των Roxy Music το 1976 κυκλοφορεί το "Lets Stick Together". Αποτελείται από 11 τραγούδια, 5 από τα οποία είναι των Roxy Music ενώ τα υπόλοιπα 6 covers. Το "Lets Work Together" του Wilbert Harrison διασκευάζεται στο "Lets Stick Together" και σημειώνει μεγάλη επιτυχία σε Βρετανία και Αμερική. Στη δημιουργία του album συμμετέχουν τα περισσότερα μέλη των Roxy Music και πολύ αναρωτιούνται αν οι Roxy Μusic έχουν πραγματικά διαλυθεί...
Το πρώτο album που με original συνθέσεις κυκλοφορεί το 1977 με τον τίτλο "In your Mind" και προμοτάρεται από ένα μεγάλο Tour. Το 1978 ακολουθεί το 5ο solo album του,
"The Bride Stripped Bare" το οποίο θεωρείται ότι αναφέρεται στον χωρισμό του με την Jerry Hall, που το 1977 τον άφησε για τον Mick Jagger.
7 ολόκληρα χρόνια αργότερα το "Boys and Girls" τον καθιερώνει ως solo δημιουργό σε Βρετανία και Αμερική και θεωρείται το πιο πετυχημένο του album μέχρι σήμερα. Στην Βρετανία φτάνει το top 1 ενώ στην Αμερική γίνεται χρυσό.
Το "Bête Noire" (1987) και το "Taxi" (1993) δεν μπορούν να φτάσουν την επιτυχία του "Boys and Girls". Παρ' όλα αυτά περιέχουν τραγούδια που πάνε πολύ καλά στα charts όπως το "The Right Stuff" και το "Kiss and Tell".
Το 1994 κυκλοφορεί το "Mamouna" που σύμφωνα με τον Ferry έκανε 6 χρόνια να ολοκληρωθεί. Ο τίτλος του αναφέρεται στη πόλη Mamouna που βρίσκεται στο Μαρόκο. Στα αραβικά σημαίνει ασφαλής.
Ακολουθεί το "As time Goes By" το 1999 το οποίο κινείται σε Jazz επίπεδα και το "Frantic" το 2002. Και τα δύο albums είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον Rhett Davies. To 2001 οι Roxy Music ξαναενώνονται και αφιερώνουν τα επόμενα χρόνια σε ένα μεγάλο tour χωρίς όμως να κυκλοφορήσουν κάποιο καινούργιο album.
5 χρόνια μετά το "Frantic" ο Ferry κυκλοφορεί το 2007 το Dylanesque που περιέχει αποκλειστικά covers τραγουδιών του Bob Dylan το οποίο φτάνει το top 10 στην Βρετανία αλλά και τη Σουηδία.
Το τελευταίο album του κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου του 2010 με τίτλο "Olympia". Περιέχει συνεργασίες με μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών όπως ο David A.Steward των Eurythmics, ο Johny Greenwood των Radiohead αλλά και τον Brian Eno, τον Phil Manzarena και τον Andy Mackay των Roxy Music.
Με 21 albums στο ενεργητικό του, είτε με τους Roxy Music είτε solo, ο Brian Ferry εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τόσο με τη μουσική του, το στυλ του αλλά και τις πολυάριθμες κατακτήσεις του κρατώντας μέχρι σήμερα επάξια τον τίτλο του jeune premier.







Δεν υπάρχουν σχόλια: