• Spoon

Οι Spoon είναι μια Indie μπάντα από το Austin του Texas που σήμερα αποτελείται από τους Britt Daniel (vocals, guitar), Jim Eno (drums), Rob Pope (bass, guitar, keyboards, backing vocals) και Eric Harvey (keyboard, guitar, percussion, backing vocals). Ξεκίνησαν τη μουσική τους πορεία το 1993 με ιδρυτικά μέλη των Daniel και τον Eno.
Πήραν το όνομά τους από τραγούδι των γερμανών Can που έντυσε μουσικά την ταινία "Das Messer". Ξεκίνησαν από την Matador Records ("Telephono", 1996) μετά μεταφέρθηκαν στην Electra ("A Series of Sneaks", 1998) για να καταλήξουν το 2001 στην Merge Records στην οποία έκαναν και την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους με το album "Girls Can Tell" το 2001.
Παρομοιάζονται συχνά με τους Pixies και τους Wire ενώ οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ως γνήσια Rock'n Roll. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να αρνηθούν τις Indie καταβολές τους.
Η επεισοδιακή μετακόμισή τους από την Electra στην Merge έδωσε τα "The Agony of Laffitte" και "Laffitte Don’t Fail Me Now" που αναφέρονταν στον Α&R Ron Laffite που παραιτήθηκε από τη θέση του με αποτέλεσμα την διακοπή της συνεργασία τους με την Electra.


Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του "Girls Can Tell" κυκλοφορεί το "Kill the Moonlight" (2002). Γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλής όταν το "The Way We Get By" γίνεται soundtrack της σειράς "OC".
Το Μάιο του 2005 κυκλοφορεί το 5ο album τους με τίτλο "Gimme Fiction" το οποίο αμέσως φτάνει στο 44 του Billboard ενώ το 2006 ο Britt Daniels σε συνεργασία με τον Brian Reitzell συνθέτουν το sountrack του "Stranger than Fiction".
To 2007 κυκλοφορεί το "Ga Ga Ga Ga Ga" που ανοίγει στη θέση 10 του Billboard. Τα τραγούδια τους ντύνουν σειρές όπως "Veronika Mars", "Bones", "The Simpsons", "Scrubs", "Numb3rs", "How I met your Mother" αλλά και ταινίες όπως το "Cloverfield", "17 Again", "I love you Man" και "500 Days of Summer".
Το 7ο άλμπουμ με τίτλο "Transference" κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 2010 και αμέσως παίρνει πολύ καλές κριτικές. Φτάνει τη θέση 4 του Billboard πουλώντας 53.000 αντίτυπα την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του. Το Rolling Stone το περιλαμβάνει στη λίστα με τα καλύτερα album του 2010 (στη θέση 22) και οι Spoon σκαρφαλώνουν στην κορυφή των καλλιτεχνών της δεκαετίας ("Top overall artist of the decade," based on the band's consistently high review scores between 2000 and 2009, amongst other factors").





Δεν υπάρχουν σχόλια: