• Tommy [1969]- The Who



Λίγα για την ιστορία:
Το τέταρτο album των Βρετανών Who που κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου του 1969. Ένα διπλό album που διηγείται την ιστορία ενός "κουφού, χαζού και τυφλού" αγοριού (deaf, dumb, and blind) που γίνεται ο αρχηγός ενός Μεσσιανικού κινήματος. Το μεγαλύτερο μέρος των συνθέσεων ανήκει στον κιθαρίστα Pete Townshend. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
Κεντρικός χαρακτήρας είναι φυσικά ο Tommy, τον οποίο πλαισιώσουν ο πατέρας του (Captain Walker), η μητέρα του (Mrs Walker), ο ανώνυμος εραστής της μητέρας του που αναφέρεται απλά ως The lover, ο θείος Ernie (ο οποίος άλλες φορές χαρακτηρίζεται "wicked" και άλλες φορές ως παιδόφιλος). Στους χαρακτήρες προστίθενται ο ξάδερφος Kevin, ο Hawker, η Gypsy, ο Local Lad και ο Γιατρός.

Το artwork:

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι ένα έργο pop art του Mike McInnerney που δείχνει μια σφαίρα με πολλά κοψίματα σε σχήμα διαμαντιού, η οποία είναι καλυμμένη με την εικόνα ενός ουρανού. Από πίσω φαίνονται στο μαύρο φόντο τα μέλη του συγκροτήματος που σαν άλλοι Tommy ψάχνουν το δρόμο τους μόνο μέσω της αφής. Στο εσωτερικό του LP βλέπουμε εικόνες από την ιστορία του Tommy αλλά και βιβλιαράκι με όλους του στίχους.

Η υπόθεση:
Part 1 ("Overture", "It's a Boy", "1921", "Amazing Journey", "Sparks", "Eyesight to the Blind")
Ο Tommy γεννιέται ενώ ο πατέρας του, Captain Walker (στρατιώτης του Βρετανικού στρατού), αγνοείται και πιστεύεται για νεκρός. Όταν κάποια χρόνια αργότερα τελικά επιστρέφει σπίτι , η χήρα του, Mrs Walker, έχει βρει ένα καινούργιο εραστή. Πάνω στη διαμάχη που ακολουθεί αυτή τη συνάντηση, ο αναφερόμενος απλά ως "The Lover" σκοτώνεται. Για να καλύψουν το γεγονός, οι γονείς του Tommy του λένε ότι δεν είδε ή άκουσε τίποτε και ότι δεν πρέπει ποτέ να μιλήσει γι' αυτό. Τραυματισμένος ψυχολογικά από το συμβάν ο Tommy τυφλώνεται, χάνει την ακοή του αλλά και την ικανότητά του να μιλήσει. Σε μια ημι-κατατονική κατάσταση το υποσυνείδητο του Tommy επαναστατεί ως μια φιγούρα ντυμένη με ασημί ρόμπες και τον οδηγεί σε ένα ταξίδι προς τη φώτιση (enlightment). Τα χρόνια περνάνε και ο Tommy γίνεται ένας νεαρός άντρας.

Part 2 ("Christmas", "Cousin Kevin", "The Acid Queen", "Underture")
Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οι γονείς του Tommy πιστεύουν ότι η ψυχή του κινδυνεύει από αιώνια καταδίκη καθώς δεν μπορεί να προσευχηθεί. Μια μέρα, ο Tommy μένει μόνος του με τον ξάδερφό του, Kevin, ο οποίος τον κοροϊδεύει και τον βασανίζει για τη διασκέδασή του. Ένας προαγωγός που αναφέρεται ως "The Hawker", συστήνεται και διαφημίζει τις υπηρεσίες των γυναικών του, των οποίων οι σεξουαλικές υπηρεσίες υποτίθεται ότι θεραπεύουν εκείνους που δεν μπορούν να δουν, ακούσουν ή να μιλήσουν. Τελικά, ο Tommy οδηγήτε σε μια πόρνη, την Acid Queen που προσπαθεί να επαναφέρει τον Tommy μέσω του sex και των ναρκωτικών.

Part 3 ("Do You Think it's Alright?", "Fiddle About, Pinball Wizard", "There's a Doctor," "Go To The Mirror", "Tommy Can You Hear Me?", "Smash The Mirror", "Sensation")
Όταν αυτή η τεχνική δεν δουλεύει οι γονείς του Tommy τον αφήνουν προσωρινά στον θείο Ernie, ο οποίος είναι ένας αλκοολικός παιδεραστής . Αυτός αρπάζει την ευκαιρία και τον κακοποιεί χωρίς να φοβάται ότι θα τον πιάσουν. Παράλληλα, ανακαλύπτουμε ότι ο Tommy έχει καταπληκτικές ικανότητες στο φλιπεράκι (Pinball) και γρήγορα κερδίζει τον τοπικό πρωταθλητή.
Σε μια ακόμη προσπάθεια να τον γιατρέψουν ο Captain Walker βρίσκει ένα γιατρό. Μετά από πολλές εξετάσεις ο γιατρός πληροφορεί τους γονείς του Tommy ότι οι αναπηρίες του είναι ψυχοσωματικές. Οι προσπάθειες του Tommy να επικοινωνήσει μαζί τους πέφτουν για άλλη μια φορά στο κενό ενώ η μητέρα του μπερδεύεται και εκνευρίζεται που την αγνοεί κοιτώντας μέσα σε ένα καθρέφτη, παρόλο που δεν μπορεί να δει. Πάνω στη σύγχυσή της σπάσει τον καθρέφτη και επαναφέρει τον Tommy στην πραγματικότητα.

Part 4 ("Miracle Cure," "Sally Simpson", "I'm Free", "Welcome", "Tommy's Holiday Camp", "We' re Not Gonna Take It")
Ο μαγικός τρόπος με τον οποίο θεραπεύεται κάνει το γύρο του κόσμου και ο Tommy αποκτά status guru. Ως φυσικό επακόλουθο, συγκροτεί ένα μεσσιανικό κίνημα με στόχο να διαφωτίσει αυτούς που τον ακολουθούν. Κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος του, η κόρη ενός ιερέα, η Sally Simpson, το σκάει από το σπίτι για να τον συναντήσει. Καθώς η αστυνομία προσπαθεί να ηρεμήσει το πλήθος η Sally πέφτει από τη σκηνή και χτυπάει σοβαρά στο πρόσωπό της.
Ο Tommy ανοίγει το σπίτι του σε όποιον μπορεί να θέλει να τον ακολουθήσει και τους παροτρύνει να φέρουν όσο πιο πολύ κόσμο μπορούν. Όταν το σπίτι γίνεται πολύ μικρό για τους φιλοξενήσει όλους, στήνεται μια κατασκήνωση ώστε να χωρέσει όλο το πλήθος.
Ο θείος Ernie επανεμφανίζεται και βοηθάει τον Tommy στην κατασκήνωση, αλλά σύντομα αρχίζει να τον χρησιμοποιεί για δικό του κέρδος.
Τώρα που ο Tommy έχει όλα τα διαθέσιμα μέσα καλεί τους ακολούθους του να χάσουν την όραση, την ακοή και τη φωνή τους ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στην πραγματική φώτιση. Αυτοί στο τέλος τον εγκαταλείπουν καθώς συνειδητοποιούν ότι έφτασε στην φώτιση όχι μέσω της θεραπείας του αλλά λόγω των αναπηριών του.

More Trivia:
Το "Tommy" από πολλούς θεωρείται ως ένα απ' τα πιο σπουδαία album της μουσικής ιστορίας και όχι άδικα καθώς αποτελεί την πρώτη rock opera που δημιουργήθηκε ποτέ. Ο όρος rock opera βέβαια θεωρείται εσφαλμένος από τον ειδικό στους Who ιστορικό Richard Barnes ο οποίος χαρακτηρίζει το "Tommy" ως ένα rock κύκλο τραγουδιών. Το στοιχείο εκείνο που συνηγορεί στον χαρακτηρισμό του ως rock opera είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι γνήσιες rock operas στο πρώτο τους στάδιο δεν συνοδεύονται από πρόβλεψη για σκηνική παρουσίαση.
Πρώτη φορά ανέβηκε στη σκηνή τον Ιούλιου το 1992 στο La Jolla Playhouse του San Diego ενώ περίπου ένα χρόνο αργότερα (22 Απριλίου 1993) ανέβηκε και στο Broadway αποδεικνύοντας την υπόσταση του album ως μια πραγματική rock opera.
Άλλωστε το 1975 είχε βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες η εκδοχή του Ken Russel στην οποία συμμετείχαν και τα μέλη των Who.
Τα tracks "Pinball Wizard", "Go to the Mirror!", "I'm Free", "Christmas" και"See Me, Feel Me" κυκλοφόρησαν και ως singles και συνάντησαν ιδιαίτερη επιτυχία στα ραδιόφωνα. Το πιο γνωστό τραγούδι του album, που δεν είναι άλλο απ' το "Pinball Wizard", κατάφερε να φτάσει το top20 στην Αμερική και το top5 στη Βρετανία.

*Όλους τους στίχους μπορείς να τους βρεις εδώ.





*Αγαπητέ μου αναγνώστη, επειδή το κείμενο είναι λιγάκι μεγάλο θα με βοηθούσε πολύ αν έβρισκες κάποιο λάθος, είτε ορθογραφικό είτε οτιδήποτε άλλο, να μου το πεις για να το μαζέψω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: