• Pete Doherty

Το απόλυτο rock junkie του 21ου αιώνα, πρώην frontman των libertines και αγαπητικός της Kate Moss (ιδιότητα για την οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστός) μονοπώλησε το ενδιαφέρον των βρετανικών tabloids προσφέροντας μπόλικη τροφή σε καθημερινή βάση. Από τις δεκάδες συλλήψεις του για κατοχή και χρήση ναρκωτικών μέχρι την καταδίκη του για κλοπή και οδήγηση κάτω απ' την επήρεια ουσιών ο Pete Doherty, που στα τέλη της δεκαετίας του 90' θεωρούνταν ένας απ΄ τους πιο πολλά υποσχόμενους μουσικούς της γενιάς του, φαίνεται να έχει πάρει την κάτω βόλτα. Αποκορύφωμα οι φωτογραφίες που διέρρευσαν το 2005 με τον Pete Doherty και την Kate Moss να κάνουν χρήση κοκαΐνης αλλά και η σύλληψη του στις 7 Ιουνίου toy 2009 για χρήση ουσιών σε πτήση της British Airways και ενώ όλα έδειχναν ότι ήταν καθαρός για πάνω από ένα χρόνο.

Γεννημένος στο Hexham της Αγγλίας το Μάρτιο του 79' από νοσοκόμα μητέρα και πατέρα στρατιωτικό, έζησε μεταξύ άλλων στην Γερμανία αλλά και στην Κύπρο λόγω της δουλειάς του πατέρα του που επέβαλε συνεχείς μετακινήσεις. Άριστος μαθητής με φανερή έφεση στην ποίηση κέρδισε στα 16 του διαγωνισμό ποίησης του Βρετανικού συμβουλίου. Λίγο αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο και γράφτηκε στο University of London, για να τα παρατήσει ένα χρόνο αργότερα και να μετακομίσει με τον φίλο του Carl Barat, με τον οποίο δημιούργησε τους Libertines το 97'.
Οι Libertines έκαναν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο το 2002 με το δίσκο “Up the Bracket”, που τους άνοιξε το δρόμο της επιτυχίας στην mainstream βρετανική μουσική σκηνή. Οι fans και οι κριτικοί εκθίασαν αυτή την πρώτη δισκογραφική τους δουλειά και κυρίως τον Doherty ,ο οποίος μάλιστα από πολλούς θεωρήθηκε ως ό,τι καλύτερο είχε η Αγγλία να επιδείξει μουσικά για δεκαετίες. Η επιτυχία δεν κράτησε για πολύ καθώς το 2003, μόλις ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του “Up the Bracket”, ήρθε στην επιφάνεια η εξάρτηση του από τα ναρκωτικά λόγω της οποίας σταδιακά αποξενώθηκε από το υπόλοιπο συγκρότημα. Τον Ιούνιο του 2004 και καθώς προετοιμάζονταν ο δεύτερος δίσκος τους, ζητήθηκε στον Doherty να εγκαταλείψει το συγκρότημα που ουσιαστικά ήταν κομμάτι το εαυτού του. Η εξάρτησή του, που είχε φτάσει σε πολύ επικίνδυνο πλέον σημείο, είχε αρχίσει να προκαλεί έντονα προβλήματα και στην προσωπική του αλλά και στην επαγγελματική του ζωή. Η “απομάκρυνσή” του απ' τους libertines του κόστισε πολύ και τον οδήγησε ακόμη πιο βαθιά στην κατάθλιψη και τον κόσμο των ναρκωτικών. Μετά την αποχώρηση του Doherty πάντως, η δράση των Libertines περιορίστηκε σε μικρό αριθμό live εμφανίσεων και όχι σε νέα πράγματα, γεγονός που μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει Libertines=Doherty..!
Μετά την Libertines περίοδο ο Doherty δεν έχασε καιρό δημιουργώντας αμέσως τους Babyshambles με τους οποίους στη συνέχεια κυκλοφόρησε δύο albums, “Down in Albion”(2005) και “Shotter's Nation” (2007). Το line up το συγκροτήματος άλλαξε πολλές φορές μέχρι σήμερα, με τον Pete να παραμένει το μόνο μόνιμο και βασικό μέλος (φωνητικά, κιθάρα και πιάνο). Το πρώτο του solo album με τίτλο “Grace/Wastelands”, που βγήκε στις 16 Μαρτίου, ανταποκρίνεται πλήρως στην εικόνα που έχουμε σχηματίσει για την ψυχοσύνθεσή του καθώς έχει πιο ήρεμο ακουστικό ήχο απ' αυτόν των Libertines ή των Babyshambles.
Ο Pete Doherty είναι από τους ανθρώπους που είτε θα λατρέψεις ή θα σιχαθείς με την πρώτη ματιά. Από πολλούς θεωρείται ο καλύτερος μουσικός της γενιάς του ενώ από άλλους απλά ένα τελειωμένο junkie με ελάχιστο έως καθόλου ταλέντο. Όπως και να χει, ο Doherty κατάφερε να αναβιώσει τις χρυσές εποχές του rock 'n roll ,που το attitude έπαιζε εξίσου σημαντικό ρόλο με τη μουσική την ίδια, και δικαιωματικά αξίζει μια θέση δίπλα στον Sid Vicious και τα άλλα καθάρματα της rock. Άλλωστε σύμφωνα με τη NME o Pete Doherty ψηφίστηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη προσωπικότητα του rock,μετά τον Curt Cobain.
O άνθρωπος με τις δεκάδες ιδιότητες...μουσικός, ποιητής, ζωγράφος, συγγραφέας, στιχουργός, μοντέλο... και τα χιλιάδες προβλήματα με τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και το νόμο και δεν είναι άξιος αναφοράς; Μην τρελαθούμε...

*Όπως δημοσιεύτηκε στο ON.magazine τον Ιούλιο του 2009


2 σχόλια:

Christina είπε...

Nomizw pws oi Libertines ksanaenwnontai/8a ksanaenw8oun gia kapoia live! Kai o Doherty kai o Barat exoun ena stul kai mia mousikh pou sigoura den einai paralogo to oti 8ewreitai oti feran polu megalh allagh sthn mousikh ths agglias kai oxi mono kata thn gnwmh mou..!

m1rto είπε...

Ξαναενώνονται; Ο Pete ζει ακόμα; :P
Ότι έφεραν αλλαγή έφεραν, το θέμα είναι να τη διαχειριστούν και σωστά από εδώ και πέρα και να μην εξαφανιστούν.