• Sid and Nancy

Η Nancy Spungen γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1958 στην Φιλαδέλφεια από μια μέση οικογένεια. Ο πατέρας ήταν έμπορος που ταξίδευε συχνά ενώ η μητέρα της είχε μαγαζί με οργανικά προϊόντα. Η Nancy ήταν βίαιο παιδί με προβλήματα συμπεριφοράς πολύ μικρή ηλικία. Υποστηρίζεται ότι προσπάθησε να σκοτώσει μια babysitter ενώ επιτέθηκε στην ψυχίατρο της, που θεώρησε ότι απλά προσπαθούσε να κεντρίσει την προσοχή της οικογένειας της.
Στα 11 αποβλήθηκε από τη δημόσια εκπαίδευση και οι γονείς της που ανησυχούσαν για τη συμπεριφορά της την έστειλαν στο The Devereux Glenholme School και μετά στο Devereux Manor High School (σχολεία για παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς). Το 1972 το έσκασε και έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας.
Αποφοίτησε από το Devereux Manor High School τον Απρίλιο του 1974 και έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο του Colorado, από το οποίο αποβλήθηκε 5 μήνες αργότερα για κατοχή μαριχουάνας.
Έφυγε από το σπίτι σε ηλικία 17 χρονών και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου έγινε Striper και Groupie. Ακολουθούσε πιστά τους Aerosmith, τους New York Dolls και τους Ramones. Το 1977 μετακόμισε στο Λονδίνο, ακολουθώντας τον Jerry Nolan των Heartbreakers. Την προσοχή της όμως κέρδισε ο 19χρονος τότε Sid Vicious. Η θυελλώδης σχέση τους κράτησε 23 μήνες κατά τους οποίους και οι δύο βυθίζονταν όλο και περισσότερο στα ναρκωτικά. Τα tabloids αναφέρονταν στην Nancy ως “Nauseating Nancy” . Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Nancy ήταν αυτή που τον έσπρωξε στην ηρωίνη.

Μετά τη διάλυση των Sex Pistols το 1978 οι φίλοι του Sid προσπάθησαν να τον απομακρύνουν από την Spungen καθώς θεωρούσαν ότι μόνο κακό του έκανε. Σ’ αυτή όμως τη φάση ο Vicious αγαπούσε μόνο την Nancy και την ηρωίνη οπότε οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό.Κάπου εκεί μετακόμισαν στο Chelsea Hotel με τον Sid να προσπαθεί ανεπιτυχώς να ακολουθήσει solo καριέρα. Ο εθισμός τους είχε φτάσει στο έσχατο σημείο ενώ οι καταγγελίες για έντονη βία κατά τους καυγάδες τους ολοένα και πλήθαιναν.
Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1978 όταν το δωμάτιο 100 του Chelsea Hotel έμεινε για πάντα στην ιστορία. Η αστυνομία εισέβαλε στο δωμάτιο μετά από καταγγελίες άλλων ενοίκων και βρήκε την 19χρονη Nancy Spungen με τα εσώρουχα σε μια λίμνη αίματος. Δίπλα της ο Sid Vicous σε κατάσταση νιρβάνας από τα υπνωτικά χάπια.
Η σύλληψη ήταν αναμενόμενη καθώς το μαχαίρι με το οποίο είχε μαχαιρωθεί η Nancy ήταν εύκολα αναγνωρίσιμο καθώς ήταν αντίγραφο ενός συλλεκτικού που είχε αγοραστεί νωρίτερα από τον Dee Dee Ramone των Ramones. Οι καταθέσεις που ακολούθησαν ήταν απίστευτα μπερδεμένες καθώς τη μια ομολογούσε για το έγκλημα, λέγοντας ότι την μαχαίρωσε αλλά δεν ήθελε να την σκοτώσει, ενώ σε άλλες υποστήριζε ότι δεν θυμόταν τίποτα ή ότι η Nancy είχε πέσει μόνη της πάνω στο μαχαίρι.
Βγήκε από τη φυλακή αφού ο manager των Sex Pistols, Malcolm McLaren, έδωσε ως εγγύηση 25.000 δολάρια (αρχικά ήταν 50.000) τα οποία βέβαια στη συνέχεια κάλυψε η δισκογραφική. 10 μέρες μετά ο Sid αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τον καρπό του και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Bellevue της Νέας Υόρκης.
Για τη δολοφονία της Nancy έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές θεωρίες. Επικρατέστερη μετά από αυτήν που θέλει τον θρυλικό μπασίστα των Sex Pistols στη θέση του δολοφόνου, είναι η θεωρία που υποστηρίζει ότι κάτι πήγε στραβά κατά την αγορά των ναρκωτικών. Αυτή την άποψη υποστηρίζει ο Phil Strongman στο βιβλίο του Pretty Vacant: A History of Punk στο οποίο κατηγορεί άμεσα τον Rockets Redglare.
Την ίδια στάση υιοθετεί και το μουσικό ντοκιμαντέρ “Who killed Nancy” που έκανε τη εμφάνισή του φέτος, 31 χρόνια μετά το θάνατό τους. Δημιουργία του Alan Parker μετά από επιθυμία του ίδιου αλλά και της μητέρας του Sid, Ann Beverley, η οποία αυτοκτόνησε το 1996. Στόχος της ήταν να καθαρίσει το όνομα του Sid.
Ο Alan Parker πήρε συνεντεύξεις από συνολικά 182 άτομα ενώ έγραψε και τα σχετικά με την υπόθεση βιβλία ώστε να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ. Σύμφωνα με το “Who killed Nancy?” ο Sid είναι αθώος καθώς τα 30 υπνωτικά χάπια που είχε πάρει δεν θα του επέτρεπαν ούτε καν να σηκώσει το μαχαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: