• Gary Moore



Γεννημένος το 1952 στο Belfast της Ιρλανδίας, ο Robert William Gary Moore έμεινε στην ιστορία ως ο πιο χαρακτηριστικός κιθαρίστας της blues rock.
Ξεκινάει να παίζει κιθάρα στην ηλικία των 8 και παρόλο που είναι αριστερόχειρας παίζει πάντα με το δεξί. Η μουσική του πορεία ξεκινάει το 1969 όταν σε ηλικία 16 χρονών μετακομίζει στο Δουβλίνο και γίνεται μέλος των Skid Row, μέσω τον οποίων γνωρίζει και τον Phil Lynnot. Αυτή την περίοδο η μεγαλύτερη μουσική του επιρροή είναι ο Peter Green των Fleetwood Mac που σύντομα γίνεται ο μέντοράς του. Το 1995 μάλιστα κυκλοφορεί ένα album αφιερωμένο στον Green που περιέχει αποκλειστικά δικές του συνθέσεις το οποίο έχει τον τίτλο, "Blues for Greeny".



Το 1973, πριν καλά γίνει 20 χρονών, κυκλοφορεί το πρώτο solo album του, "Grinding Stone". Το 1978 συνεχίζει την solo καριέρα του με την βοήθεια του Lynnot. Η κιθάρα του Moore σε συνδυασμό με τη φωνή του Lynnot κάνουν το "Parisienne Walkways" να φτάσει το top 10 των Βρετανικών Charts (Απρίλιος 1979). Παράλληλα ο Moore εμφανίζεται στα video clips των "Waiting for an Alibi" και "Do anything I want to" που περιέχονται στο "Black Rose: A Rock Legend" των Thin Lizzy που φτάνει το no2 του UK album Charts.
Το χαρακτηριστικό παίξιμό του με τις έντονες επιρροές blues γρήγορα τον καθιερώνει στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Βέβαια η Ευρώπη είναι που πάντα του είχε μια ιδιαίτερη αδυναμία.
Στα 90s κάνει στροφή στη blues μουσική με το ιστορικο"Still got the blues" ενώ ακολουθούν μια σειρά από πετυχημένες συνεργασίες με ονόματα όπως, Albert Collins, B.B. King και George Harrison.
Με δισκογραφία που καταλαμβάνει πάνω από 4 δεκαετίες, το 2008 κυκλοφορεί το album"Bad For You Baby"που έμελε να είναι το τελευταίο του.
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών στις 6 Φεβρουαρίου του 2011 ενώ βρισκόταν στην Ισπανία για διακοπές αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλη μουσική παρακαταθήκη.





Δεν υπάρχουν σχόλια: