• Εικονικά artworks vol1


Abbey Road- Beatles

Η πασίγνωστη φωτογραφία του συγκροτήματος να διασχίζει την Abbey Road έξω από τα Studio της EMI με πρώτο τον Lennon και πίσω του τον Starr, τον ξυπόλυτο McCartney και τον Harisson είναι αδιαμφισβήτητα το πιο εικονικό εξώφυλλο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 1969 από τον Iain Macmillan ενώ το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο έχει γίνει σημείο αναφοράς της pop κουλτούρας και έχει αναπαραχθεί εκατοντάδες φορές. Πάρε μια μικρή ιδέα εδώ



Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band και The Beatles- Beatles


Άλλα δύο album των Beatles στη λίστα με τα πιο αναγνωρίσιμα εξώφυλλα όλων των εποχών προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγο της αντιφατικότητάς τους. Απ’ τη μια το maximal artwork στο εξώφυλλο του “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, το οποίο σχεδίασε το 1967 ο Βρετανός pop art καλλιτέχνης James Blake, και απ’ την άλλη το αφαιρετικό εξώφυλλο του λεγόμενου “ White Album”, που σχεδιάστηκε ένα χρόνο αργότερα από τον επίσης καλλιτέχνη της pop art Richard Hamilton.
Στο πρώτο βλέπουμε τους Beatles να στέκονται μπροστά σε έναν γεμάτο λουλούδια κήπο με χρωματιστά σακάκια ενώ γύρω τους υπάρχουν κέρινα ομοιώματα των ίδιων, χάρτινα cut- outs δημοσιοτήτων της εποχής και στα δεξιά κούκλα της Shirley Temple που στο μπλουζάκι της γράφει “Welcome the Rolling Stones”. Ένα χρόνο αργότερα οι Beatles κυκλοφορούν το ομώνυμο album τους, του οποίου το εξώφυλλο είναι ολόλευκο με το όνομα του συγκροτήματος διακριτικά χαραγμένο και έναν σειριακό αριθμό τυπωμένο στην κάτω δεξιά γωνία.

Sticky Fingers- Rolling Stones

Το προκλητικό εξώφυλλο του album του 71’ είναι σχεδιασμένο από τον Andy Warhol και στην αρχική του έκδοση περιελάμβανε πραγματικό μεταλικό φερμουάρ που όταν το άνοιξες εμφανίζονταν η στάμπα “THIS PHOTOGRAPH MAY NOT BE-ETC". Κατά την κυκλοφορία του πολλοί fans θεώρησαν ότι στη φωτογραφία του εξωφύλλου είναι ο Mick Jagger ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα το διάσημο καβάλο άνηκε στον ηθοποιό Joe Dallesandro. Ενδιαφέρον trivia ότι το φερμουάρ του εξωφύλλου της αρχικής έκδοσης κατέστρεψε μεγάλο αριθμό βινυλίων ενώ η εταιρία συνιστούσε το άνοιγμά του στη μέση για ελαχιστοποίηση της ζημιάς. Λόγω της προκλητικότητας του στη Ρωσία και την Ισπανία κυκλοφόρησε με διαφορετικά εξώφυλλα.

Velvet Underground & Nico- Velvet Underground

Εξώφυλλο επίσης σχεδιασμένο από τον Andy Warhol το οποίο φιλοξενεί ένα από τα διάσημα prints του, κίτρινη μπανάνα σε άσπρη επιφάνια ενώ κάτω δεξιά υπάρχει η υπογραφή του. Στα πρώτα αντίτυπα του βινυλίου η φλούδα της μπανάνας ήταν αυτοκόλλητο το οποίο οι fans μπορούσαν να βγάλουν αφήνοντας στο εξώφυλλο μόνο το εσωτερικό της.


Elvis Presley- Elvis Presley και London Calling- The Clash

Η φωτογραφία του κλασικού εξωφύλλου του πρώτου album του Elvis Presley (1956) είναι τραβηγμένη τον Ιούλιο του 1955 και έχει αποτυπώσει το βασιλιά την ώρα που τραγουδάει ενώ ο τίτλος είναι γραμμένος με ροζ και πράσινα γράμματα. Το 1979 οι Clash μιμούμενοι το πρώτο αυτό εξώφυλλο του Presley χρησιμοποιούν μια φωτογραφία στην οποία ο Paul Simonon σπάει το μπάσο του και προσθέτουν την ίδια γραμματοσειρά δημιουργώντας ένα πανομοιότυπο εξώφυλλο που στην πορεία κατάφερε να γίνει πιο εικονικό από το original.


Dark Side Of The Moon- Pink Floyd

Θέλοντας να δημιουργήσουν ένα πιο έξυπνο και καθαρό εξώφυλλο για το 8ο album τους οι Pink Floyd κατέληξαν στο πρίσμα που σχεδίασε ο George Hardie καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα απ’ τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα της rock.


Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols- Sex Pistols

Οι πρωτοστάτες τις Βρετανικής Punk δημιουργούν ένα επαναστατικό εξώφυλλο με νέον χρώματα για το πρώτο τους album (1977). Τα έντονα χρώματα σε συνδυασμό με τη χρήση του bollocks σχηματίζουν ένα artwork που δεν μπορείς να αγνοήσεις, κάτι που τους αντιπροσωπεύει πλήρως.

*Όπως δημοσιεύτηκε στο onmagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: