• Optimus Primavera Sound- Πέμπτη 7 Ιουνίου

Optimus Primavera Sound Porto- copyright Hugo Lima 2012

Stopestra! (17:00)
Οι πορτογάλοι Stopestra! (με θαυμαστικό παρακαλώ) λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα στον κόσμο και αν τους δεις πάνω στη σκηνή θα καταλάβεις. Ούτε να υπολογίσεις πόσοι είναι μπορείς. Απλά βλέπεις ένα χάος από κεφάλια και μουσικά όργανα. Η μουσική τους ψιλοπειραματική και επειδή ακριβώς είναι και ένα ολόκληρο τσούρμο, που και που βγαίνει απλά μια βαβούρα. Όχι κακοί για τις 5 όταν είσαι αραχτός στα χορτάρια.

Biggot (18:00)
Η μεγάλη έκπληξη ήταν o ισπανός Biggot, Borja Laudo με τη φολκο-ροκ του, που κατάφερε να ξεσηκώσει το κοινό ισπανών και μη. Ώρες ώρες μου θύμισε κάτι από Gogol Bordello στο λιγότερο balkan. Μεγάλο plus η γεμάτη ενέργεια σκηνική του παρουσία και οι corky χορευτικές του κινήσεις.

Altas Sound (19:00)
Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα fan του Bradford Cox εκτός των Deerhunter. Πες το ιδιοτροπία αλλά ώρες ώρες τον βαριέμαι. Παρ' όλα αυτά κατάφερε να δώσει ένα πολύ συμπαθητικό live με δυνατές στιγμές μαζεύοντας αρκετό κόσμο.

Yann Tiersen (20:00)
Η εμφάνιση του Tiersen στο Optimus Stage ήταν μια απ' αυτές που είσαι καταδικασμένος να θυμάσαι για καιρό. Ίσως σ' αυτό να συνέβαλε και ο καιρός. Ο αέρας και η βροχή αντί να καταστρέψουν ένα live εκτεθειμένο απ' όλες τις πλευρές, του έδωσαν έναν σχεδόν μαγικό χαρακτήρα. Απ' τη μια ο Tiersen με το βιολί του και απ' την άλλη η βροχή να πέφτει. Κανείς δεν κουνήθηκε ούτε ένα εκατοστό μακριά από τη σκηνή. Αγαπημένη στιγμή η ερμηνεία του "Fuck me".

Yann Tiersen at Optmius Primavera Sound Porto- copyright Hugo Lima 2012


Drums (21.00)
Ποιος να περίμενε ένα συγκρότημα με δύο μόλις album στο ενεργητικό του να καταφέρει να συγκεντρώσει ένα τόσο φανατικό κοινό. Ίσως και η λέξη φανατικό να είναι understatement. Μάλλον παθιασμένο.
Κοινό που στήθηκε μπροστά στη σκηνή ακόμη και 40 λεπτά πριν, ξεχύθηκε σε κάθε γωνία του χώρου και ήξερε κάθε γραμμή από κάθε track. Δεν νομίζω να έφαγα τόσο σπρωξίδι σε καμία άλλη εμφάνιση (με εξαίρεση τους Rapture και τους Black Lips βλ.παρακάτω). Φανατικό κοινό που δικαιώθηκε (και με το παραπάνω) από μια γεμάτη ενέργεια και ωραίες μουσικές εμφάνιση. Αγαπημένες στιγμές τα απόλυτα ανεβαστικά "Let's Go Surfing" και "Money". Το μόνο σίγουρο είναι ότι από δω και πέρα θα σκέφτομαι αναπόφευκτα αυτές τις στιγμές κάθε φορά που βάζω στο repeat το "The Drums" και (ειδικά) το "Portamento".

Drums at Optimus Primavera Sound Porto- copyright Hugo Lima 2012

Suede (22.45)
Τους Λονδρέζoυς Suede υποδέχτηκε στη σκηνή ένα ακούραστο κοινό έτοιμο να χτυπηθεί υπό τους ήχους του "Beautiful Ones". Ο Brett Anderson πραγματικά τα έδωσε όλα με τη βροχή να αρχίζει και πάλι να πέφτει. Μια εμφάνιση που χαρακτηρίστηκε από την υπερκινητική του παρουσία πάνω στη σκηνή. Έτρεχε πάνω κάτω, πηδούσε στον αέρα, έπαιζε με το μικρόφωνο, έδινε το χέρι του στο κοινό. Παρουσία που ακόμα κι αν δεν ανήκεις στο ορκισμένο fan club του, σε κάνει να αρχίσεις να φλερτάρεις με το ενδεχόμενο.

Mercury Rev (00:30)
Ως αντικαταστάτες των Explosions in the Sky (που κλήθηκαν τελευταία στιγμή να καλύψουν το κενό στο lineup), οι Mercury Rev δεν έδωσαν (κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα) τον καλύτερό τους εαυτό.  Μετά το τέλος τις εμφάνισής τους, πιο πολύ μου έμεινε στο μυαλό η εικόνα του Donahue με γυαλί ηλίου και μπουκάλι κρασί στο χέρι να αφήνεται σε ένα ροκ εν ρολ τύπου παραλήρημα παρά το μουσικό κομμάτι της βραδιάς. Το κοινό βέβαια δεν φάνηκε να πτοείται ενώ χτυπιόταν μανιασμένα στους ρυθμούς τους.

Rapture (02:00)
Μακράν η καλύτερη εμφάνιση της ημέρας. Απλά ουάου. Από το πρώτο ως το τελευταίο track της βραδιάς. Οι rapture παίξανε μια ολόκληρη ώρα που όμως φάνηκε τόσο λίγη. Θα μπορούσα να μείνω εκεί να τους ακούω μέχρι το ξημέρωμα.  Η σκηνή γέμισε χρώματα και όλο το πάρκο με τη φωνή του Jenner. Προσπαθώ να ξεχωρίσω στιγμές ή tracks αλλά δυσκολεύομαι. Ίσως το  "In the Grace of Your Love" με το οποίο άνοιξε η βραδιά. Ίσως πάλι το "Get my self into it" ή το "Miss you". Αλλά τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα όλη η εμφάνιση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η καλύτερη στιγμή; Της ημέρας τουλάχιστον.

Suede at Optimus Primavera Sound Porto- copyright Hugo Lima 2012
The Rapture at Optimus Primavera Sound Porto- copyright Hugo Lima 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: