• Babel [2012]- Mumford and Sons

Μέχρι χθες ζούσα σε ένα κόσμο που θεωρούσα απίθανο να μην αρέσουν σε κάποιον οι Mumford and Sons. Υπήρχε κάπου στην άκρη του μυαλού εκείνη η (τρισκατάρατη) κριτική του pitchfork αλλά ποιος δίνει και ιδιαίτερη σημασία στο pitchfork έτσι κι αλλιώς. Και τότε έπεσα τυχαία πάνω του. Ένα review (του NME) που μάζευε όλα τα αρνητικά που προσάπτουν σε ένα απ’ τα πιο προσοδοφόρα προϊόντα τους, οι ίδιοι οι Βρετανοί.

Και αφού έπεσα με θόρυβο απ’ folk συννεφάκι μου, βρήκα ότι στην κορυφή αυτής της λίστας φιγουράρει η έλλειψη αυθεντικότητας με το μίσος για το μπάντζο να έρχεται δεύτερο. Αφού πέρασα το πρώτο σοκ τύπου “Πώς γίνεται να μισείς το μπάντζο”, έκλεισα τον υπολογιστή και έσπασα τα πιατικά (καλά όχι) προσπάθησα να περάσω στην πλευρά τους. Πόσο αυθεντικό μπορεί να είναι ένα βρετανικό folk συγκρότημα που παίζει μπάντζο και φοράει καρό πουκάμισα; Πατώντας το play για χιλιοστή φορά και με τη φωνή του Marcus να γεμίζει το χώρο, είμαι σίγουρη ότι μόνο οι Άγγλοι θα ασχολούνταν με το αν όντως κυκλοφορεί καθημερινά με κόκκινο καρό και ένα στάχυ στο στόμα.

Ένα album όπως το “Babel” (και το πρώτο εκείνο “Sign No More”) δεν σ’ αφήνει να σκεφτείς τίποτε περιφερειακό όταν το ακούς. Ο ήχος του, σε βουτάει απ’ τα αυτιά και δεν αφήνει περιθώριο δεύτερης σκέψης. Το πρώτο του μισό σου φτιάχνει τη διάθεση ενώ το δεύτερο σου βγάζει μια γλυκιά μελαγχολία από εκείνες που πάθαινες στα δεκαέξι και κοιτούσες νωχελικά τα ντουβάρια. Αγαπημένες στιγμές του album το opening “Babel”, το μαγευτικό “Hopeless Wanderer” και το θυμωμένο “Broken Crown”. Πώς γίνεται να ακούς το στίχο cause when I open my body I breathe a lie και να σκέφτεσαι στάχυα; 

Το “Babel” είναι ένα album που ανταποκρίνεται σε όλες εκείνες τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το επίσης αγαπημένο, “Sigh No More” το 2009 και κάνει και κάτι παραπάνω. Εδραιώνει τους Mumford and Sons ως άκουσμα γενικότερα στη μουσική ή αν προτιμάς ειδικότερα, στη συνείδησή μας. Άλλωστε το “I hate Mumford and Sons” group στο facebook μετράει μόνο 29 μέλη. Faith in humanity restored.

Δεν υπάρχουν σχόλια: