• 20 tracks που υπόσχονται να σε ρίξουν σε κατάθλιψη

Αν περιμένεις να βρεις μέσα σ΄αυτή τη λίστα το "My heart will go on" δυστυχώς θα σε απογοητεύσω. Γιατί μπορεί να κλάψαμε/νιώσαμε πόνο/φυσήξαμε μύτη κάποτε αλλά λίγο πολύ μόλις μας τελείωσε ο Λεό μας τελείωσε και η Σελίν.   Άλλωστε το θέμα δεν είναι απλά τα sad sad songs αλλά τα τραγούδια εκείνα που σε κάνουν να θες να βγάλεις την ψυχή σου και να την χτυπήσεις με δύναμη στο πάτωμα. Όσα χρόνια και αν περάσουν. Όσες φορές και να τα ακούσεις.

20. Stan- Eminem ft Dido (2000)
Το countdown ξεκινάει με κάτι πιο pop από το 2000. O Eminem με μαλλί πλατίνα και η Dido έγκυος να κλαίει και να οδύρεται. Πόνος, κλάμα και έξυπνο back story με αποκορύφωμα το τελείωμα με το αξέχαστο His name was, it was you!. 

19. Love Will Tear Us Apart- Joy Division (1980)
Οκ οκ, κλασικό και αναμενόμενο αλλά δεν φανταστικές ότι θα μπορούσε να λείπει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση When routine bites hard όλα καλά.

18. Let Me Kiss You- Morissey (2004)
Πόνος στη φωνή. Πόνος στο στίχο. Πόνος στη μουσική. Ένας πόνος επί 3. Πρόσθεσε και λίγη χαμηλή αυτοεκτίμηση και ιδού. So, close your eyes and think of someone you physically admire And let me kiss you, let me kiss you.

17. The Ice is Getting Thinner- Death Cab for Cutie (2008)
Όσο φλώροι μπορεί να είναι οι Death Cab άλλο τόσο καταφέρνουν να βγάζουν τέτοια tracks.
Back up option, εξίσου συγκινητική, το "Brothers on a Hotel Bed".

16. Skinny Love- Bon Iver (2008)
Το πονεμένο αυτό αγόρι δεν θα μπορούσε με τίποτα να λείψει με το Skinny Love να αξίζει πολλά κυβικά μέτρα κλάματος.

15. A Case of You- Joni Mitchell (1971)
Κλασική Joni Michell και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μια πινελιά jazz, μια πινελιά συναίσθημα και λίγο κλάμα στο τελείωμα. Ευτυχώς μας το θύμισε και ο James Blake το 2011 δημιουργώντας μια εξίσου σπαραξικάρδια βερσιόν.

14. Eleanor Rigby- Beatles (1966)
Τι εννοείς δεν είναι καταθλιπτικό; Η Eleanor Rigby πεθαίνει μόνη της και κανείς δεν κάνει καν τον κόπο να εμφανιστεί στην κηδεία της. Και έχει και τους Beatles να της τραγουδάνε εύθυμα.

13. Gloomy Sunday- Billie Holiday (1941)
Τα σχόλια κρίνονται απλά περιττά. Πάμε παρακάτω.

12. Thing You Can Wait- National (2011)
Το πιο πρόσφατο track που κατάφερε να μπει στην εικοσάδα. Ίσως είναι η φωνή του Berninger, ίσως ο στίχος, ίσως ο συνδυασμός.

11. Hallelujah- Jeff Buckley (1993) [original Leonard Cohen 1984]
Με το Hallelujah περνάμε στα βαριά. Συνειδητή επιλογή του cover του Jeff Buckley για τον απλό λόγο ότι ο ίδιος ο Buckley μου βγάζει μια ατελείωτη λύπη.  Από τη φωνή του μέχρι το θάνατό του. Σε συνδυασμό με τον απίστευτο κύριο Cohen κλάμα και σπαραγμός. Baby I have been here before I know this room, I've walked this floor I used to live alone before I knew you.

10. Come Pick Me Up- Ryan Adams (2000)
Κλασικός Ryan Adams από το album του,Heartbreaker. Ίσως γι' αυτή την εμμονή φταίει και η ηλικία που το πρωτοάκουσα (14-15). Ειδικά εκεί στο Steal my Records σε έχει κάνει κουρέλι.

9.  Nutshell- Alice in Chains (1994)
Να ένα track στο οποίο δεν χρειάζεται να φτάσεις καν στα φωνητικά για να νιώσεις τη θλίψη. Αν σκεφτείς και τη θλιβερή φιγούρα του Layne Staley το σετ ολοκληρώθηκε.

8.  End of the Road- Boys II Men (1992)
Ναι, ναι Boys II Men και τίποτα παραπάνω. Επειδή λίγη 90ίλα πάντα χρειάζεται.

7.  Purple Rain- Prince (1984)
Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που θα κανε απόπειρα τέτοιας λίστας χωρίς να βάλει μέσα το Purple Rain. Έχοντας πάντα στο buckburner την ταινία και τη live εκδοχή του.

6.  I'll Be Over you- Toto (1986)
Γνωστοί από το χιλιοπαιγμένο "Africa" οι Toto με το "I'll be over you" αποδεικνύουν ότι το cheesy μπορεί να γίνει συγκινητικό. Ίσως κιόλας όσο πιο cheesy τόσο και περισσότερη η συγκίνηση.

5.  To Wish Impossible Things- Cure (1992)
Η εισαγωγή στην top 5άδα γίνεται με τους αγαπημένους μου Cure και το "To Wish Impossible Things" του album Faith. Μεγάλη εσωτερική διαμάχη για το αν αυτό ή το "From the Edge of the Deep Green Sea" άξιζε περισσότερο να μπει στη λίστα. Ίσως να έπρεπε να μπουν και τα δύο.

4.  Everybody's Got to Learn Sometimes- Korgis (1980)/ Beck (2004)
Δεν μπορώ να αποφασίσω ποια από τις δύο εκδοχές είναι πιο καταθλιπτική ίσως γιατί ο Beck ακολούθησε πολύ πιστά το πρωτότυπο. Plus ο συσχετισμός με το "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" κάτι μου κάνει.

3.  Fade Into You- Mazzy Star (1994)
Όσα loveletters και να γράψω στην Hope δεν θα είναι αρκετά για να εκφράζουν την αγάπη γι' αυτό το τραγούδι το οποίο μπορώ να αναγνωρίσω από την υποψία της πρώτης νότας. Ο μελαγχολικός του χαρακτήρας ξεκάθαρος.

2.  I've been Loving You Too Long- Otis Redding (1965)
Ώρες ώρες σκέφτομαι ότι η φωνή του Otis Redding είναι συνδεδεμένη με οτιδήποτε σπαραξικάρδιο. Τόσο που ακόμα και το "Sitting on the Back of the Bay" μπορεί να με ρίξει σε βαθιά μελαγχολία. Απ' αυτές που κάθεσαι με ένα Lucky strike στο χέρι και κοιτάς στωικά τον τοίχο.

1.  Holding Back the Years- Simply Red (1985)
Ο ορισμός του "θέλω να βγάλω την ψυχή μου και να την χτυπάω αλύπητα στα πατώματα". Δεν θέλω να σκέφτομαι αν νιώθω από τώρα τέτοια δυστυχία με αυτό το tarck τι θα συμβεί όταν πατήσω τα πρώτα ..ήντα. Ίδωμεν. 

Στο playlist περιέχονται όλα τα tracks στα οποία γίνεται αναφορά (όχι μόνο η 20άδα) plus άλλα δέκα σε honoraty mention.

sad sad by Mirto on Grooveshark

3 σχόλια:

eleni d είπε...

πάντα στεναχωριόμουν για την Eleanor Rigby!

m1rto είπε...

Κι εγώ. Άσε που συν όλα της τα βάσανα την έλεγαν και Eleanor

Raggedy Man είπε...

Christmas card from a hooker in Minneapolis του Tom Waits. Διαβάζεις και στίχους παράλληλα και χάνεις κάθε θέληση για ζωή. Καλή χρονιά.