• The Girl with the Dragon Tattoo OST [2011]


Μετά τη συνεργασία τους για τη μουσική του “Social Network” (που τους χάρισε και ένα Oscar), ο Trent Reznor ξανασυναντάει τον Atticus Rose αυτή τη φορά για να ντύσουν μουσικά την Αμερικανική μεταφορά του Σουηδικού “Girl With The Dragon Tattoo”.  Το δίδυμο κλείνεται στο στούντιο και αρχίζει να πειραματίζεται ώστε να δημιουργήσει το κατάλληλο μουσικό χαλί. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός soundtrack διάρκειας μεγαλύτερης των τριών ωρών το οποίο περιέχει 37 νέες ορχηστρικές συνθέσεις και 2 διασκευές.
Ένα album σκοτεινό και γεμάτο έντονες εναλλαγές όπως άλλωστε και η ταινία από την οποία αντλεί τα σημεία αναφοράς του.  Opening track η διασκευή του “Immigrant Song” των Led Zeppelin που βρίσκει στα φωνητικά τον ίδιο τον Reznor και την Karen O’ των Yeah, Yeah, Yeahs. Διασκευή που μικρή σχέση έχει με την original εκδοχή ενώ παράλληλα αποτελεί το πιο δυνατό ατού του soundtrack.

Μετά το “Immigrant Song” μπαίνουμε στο ορχηστρικό κομμάτι του δίσκου, που είναι και το μεγαλύτερο. Dark συνθέσεις με ηλεκτρονικά στοιχεία αλλά και πολλές ακουστικές στιγμές δημιουργούν ένα έντονο puzzle εικόνων. Μουσική που σου δίνει την αίσθηση ότι κάτι παραμονεύει στο σκοτάδι ή μέσα στην ντουλάπα σου. Ήχοι που σου επιβάλουν μια κατάσταση εγρήγορσης. Μόλις χαλαρώσεις ο ρυθμός αλλάζει και βρίσκεσαι πάλι στο σκοτεινό δωμάτιο όπου ήσουν και πριν.  Υποβλητική και αγχώδης ατμόσφαιρά από την αρχή μέχρι και το τέλος.
Ένα album που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά ως μουσικό χαλί και δεν επιδιώκει να δημιουργήσει κάποιο trademark track ή μουσική που θα μπορούσε να ακούσεις στο σύνολό της, χωρίς να έχεις στο μυαλό σου την ταινία. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν tracks όπως το “What If We Could” και το “Hidden in the Snow” που είναι τόσο μαγευτικά όμορφα που μπορούν άνετα να ακουστούν χωρίς απαραίτητη σύνδεση με το soundtrack.
Το  album κλείνει με το δεύτερο cover που δεν είναι άλλο από το “Is Your Love Strong Enough” του Bryan Ferry. Εδώ βέβαια μιλάμε για μια  εκ του μηδενός διασκευή από τους “How to Destroy Angels” (Side Project του Reznor) με τη φωνή της Mariqueen Maandig, (συζύγου του Reznor) να κάνει το track σχεδόν αιθέριο.

Ο Trent Reznor σε συνέντευξή του μίλησε για το album λέγοντας ότι “Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών ο Atticus και εγώ δουλέψαμε σκληρά για το The Girl With The Dragon Tattoo του David Fincher. Γελάσαμε, κλάψαμε, χάσαμε το μυαλό μας και στην πορεία κάναμε την πιο όμορφη και ενοχλητική μουσική της καριέρας μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα δραματικό τρίωρο έπος.


*Όπως δημοσιεύτηκε στο onmagazine

2 σχόλια:

Πτυχιακές εργασίες είπε...

Πολύ καλό OST και καταπληκτική ταινία που δεν φτάνει τη μαγεία του Νορβηγικού φιλμ ωστόσο.

m1rto είπε...

λογικό, στις περισσότερες περιπτώσεις το original είναι και το καλύτερο