• Optimus Primavera Sound- Σάββατο 9 Ιουνίου

Optimus Primavera Sound Porto- copyright Nuno Franqueiro 2012
Death Cab for Cutie (20.15)
Η μεγαλύτερη απογοήτευση του τριημέρου η ακύρωση των Death Cab for Cutie λόγω βροχής που λίγο, πολύ έκανε μπάχαλο τη σκηνή. Το κοινό πάντως που είχε στηθεί και τους περίμενε για 45λεπτά  δεν φάνηκε να το εκτιμά ιδιαίτερα χαρίζοντας τους, ένα όχι και τόσο όμορφο γιουχάρισμα.


I Break Horses (20.45)
I Break Horses at Optimus Primavera Sound Porto- copyright Hugo Lima 2012

Και κάπως έτσι ήρθε η μετακίνηση, του μεγαλύτερου μέρους του κοινού,στους σουηδούς I Break Horses, που προσωπικά δεν είχα ακούσει ποτέ πριν. Σχεδόν αμέσως με κέρδισε ο δυνατός τους ήχος που κεντρίζει την προσοχή. Από τα live που σε βάζουν στο mood να τους ψάξεις όταν γυρίσεις σπίτι. Ίσως τελικά και η ακύρωση των Death Cab να βγήκε και σε καλό. I BREAK HORSES!

The Weeknd (22.00)
The Weeknd at Optimus Primavera Sound Porto- copyright Nuno Frangueiro 2012
Τον Weeknd ή κατά κόσμον Abel Tesfaye τον αγαπώ. Το έχουμε πει εδώ και εδώ και σε δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) μισοτρελαμένα tweets. Λογικό λοιπόν να έχω στηθεί από τις 9 και κάτι, μπροστά μπροστά, με το βλέμμα στη σκηνή σαν την τελευταία γκρούπι και το KFC στο χέρι (καθαρά προαιρετικό). Με το που έφτασε όμως η πολυπόθητη ώρα και ο "αγαπημένος" βγήκε στη σκηνή ήρθε το χάος.
Τα ντραμς (γενικά αλλά και ειδικά στο άνοιγμα) ήταν απίστευτα δυνατά ενώ τα άλλα όργανα και η φωνή χαμηλώμενα με αποτέλεσμα να ακούγεται απλά μια βαβούρα. Ο ίδιος δεν φάνηκε να πτοείται συνεχίζοντας να τραγουδάει σχεδόν χωρίς να ακούγεται ενώ εμείς ψαχνόμασταν ποιο track μπορεί να λέει. Προς το τέλος και κυρίως όταν ξεφορτωθήκαμε τα εντελώς περιττά ντραμς (που άλλωστε λείπουν απ' το μεγαλύτερο μέρος των ηχογραφήσεων του) η κατάσταση βελτιώθηκε με τον Tesfaye να απογειώνει ακαπέλα (ευτυχώς) το "Wicked Games". 

Wavves (23.30)
Γι' αυτή την εμφάνιση θα μπορούσα απλά να γράψω 3 λέξεις και να σου περιγράψω στο 100% το κλίμα που δημιουργούν οι Wavves σε κάθε εμφάνιση τους. California,crowdsurfing και headbanging. Η τετράδα από το San Diego με ενέργεια 16χρονου έτρεχε πάνω κάτω σε όλη τη διάρκεια του live, αρπάζε ο ένας το μικρόφωνο απ' το χέρι του άλλου (ναι, έγινε) και γενικά κινούνταν σαν 10χρονα που έφαγαν πολύ ζάχαρη. Απίστευτη ενέργεια που με έκανε να καθίσω μέχρι το τέλος ακόμα και αν πετάχτηκα για να πάρω μια ιδέα.

Saint Etienne (00.35)
Saint Etienne at Optimus Primavera Sound Porto- copyright Hugo Lima 2012

Οι Saint Etienne εμφανίστηκαν στη σκηνή με αγγλική συνέπεια και χάρισαν στο κοινό μια απ' αυτές τις φεστιβαλικές εμπειρίες που συνδυάζουν τον παράγοντα γρασίδι, βροχή και μπύρα. Σκηνικό που ευνοεί τις γνωριμίες με τους γύρω και φυσικά τις συζητήσεις για το Euro που φάνηκαν να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ομήγυρη- εξίσου με τη φωνή της Sarah Cracknell. Ενδιαφέρουσα εμφάνιση που δεν σε κάνει όμως fan αν δεν είσαι ήδη.

Washed Out (01.00)
Washed Out at Optimus Primavera Sound Porto- copyright Hugo Lima 2012

Βασικό λόγο που με έκανε να τρέξω στους Washed Out παρόλο που τους είχα ξαναδεί μερικούς μήνες πριν. Επιλογή που με αποζημίωσε και με το παραπάνω καθώς η εμφάνισή τους ήταν απλά καταπληκτική. Ίσως είναι η αγάπη που έχω για το Within and Without, ίσως μια αδυναμία για τη synthpop, ίσως και οι φορές που έχω ακούσει το "You and I" στο repeat αλλά βάζω τους Washed Out στις καλύτερες στιγμές τους Optimus Primavera Sound. Στα plus το απίστευτα κεφάτο κλίμα που δημιούργησαν που δεν διαταράχτηκε ακόμα και όταν πολλοί άρχισαν να φεύγουν για να πιάσουν θέση στους xx...

The xx (01.50)
..που πλημμύρισαν με τις φωνές τους το μεγαλύτερο stage κλείνοντας για πολλούς το φεστιβάλ (κυρίως γι' αυτούς που δεν είχαν την υπομονή να βρουν τα μαγικά χαρτάκια της 4ης μέρας). Μπορεί να έχεις στο μυαλό σου τους xx ως πιο ήρεμους και ambient για ένα τόσο μεγάλο συναυλιακό χώρο αλλά γράψε στα πρακτικά ότι μόλις βρεθούν στη σκηνή μεταλλάσσονται. Όχι ότι αλλάζουν ήχο ή απαρνιούνται το δισκογραφικό τους χαρακτήρα. Απλά μοιάζουν να ζωντανεύουν και να γεμίζουν το κοινό ενέργεια. Ενέργεια που πηγάζει από τις φωνές τους και όχι από την έντονη σκηνική τους παρουσία, που άλλωστε δεν χρειάζονται. Προσωπικά, η εικόνα τους πάνω στη σκηνή είναι αυτή που μου έμεινε πιο έντονα όταν ξαναφέρνω στο μυαλό μου τη συνολική εμπειρία. Ίσως επειδή ήταν και η τελευταία εικόνα που μου χάρισε αυτή η διοργάνωση σηματοδοτώντας και τη λήξη.
The xx at Optimus Primavera Sound Porto- copyright Hugo Lima 2012


Fun Trivia
Live με περισσότερες γυναίκες: Tennis
Live με περισσότερους άντρες: Washed Out
Περισσότερα ζευγάρια: xx
Περισσότερες οικογένειες (βλ ανήλικα με καρότσια): Wilco
Πιο ανομοιογενές κοινό: Chairlift
Πιο εντυπωσιακή σκηνή: Rapture, M83
Crowdsurfing Freaks: Black Lips, Wavves
Μεγαλύτερη έκπληξη: Chairlift, I break horses
Μεγαλύτερη απογοήτευση: Death Cab for Cutie, (Weeknd)
Απόλυτο oh yeah: Rapture
Live κάτω απ' τη βροχή:  Yann Tiersen, Suede, Saint Etienne, xx
Τελευταίο (ή απ' τα τελευταία) live του tour: Drums, Washed Out


 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο γραφείο τύπου του Optimus Primavera Sound για το press pass.
Συνοπτικό post και για τις 3 μέρες μπορείς να βρεις στο τεύχος Ιουνίου του Onmagazine 
Το Optimus Primavera Sound Porto θα επιστρέψει το 2013, 20 Μαϊού με 2 Ιουνίου (μια βδομάδα μετά το Primavera Sound της Βαρκελώνης, 22 με 26 Μαϊού).








Δεν υπάρχουν σχόλια: